Розмарин – лечение и приложение

Розмарина е изключително употребявана билка, с толкова много кулинарни, медицински и ароматерапевтични сойства, че е трудно да се определи кое точно е най – важно. Розмарина стимулира централната нервна система и циркулацията нa кръвта, като това го прави полезен при  ниско кръвно налягане. Олиото от розмарин и есенцията се използват за облекчение на болките  от навяхвания, артрит, ишиас и невралгия. Екстракта от розмарин често се ползва за направата на домашни кремове, лосиони и други билкови микстури.

РозмаринРозмарин за подобряване на паметта и кнцентрацията

Розмарина е билка с дълга история и традиции. Известно е че подобрява паметта и концентрацията. Гръцки студенти втривали розмарин в косата си, като смятали, че това ще им помогне да си вземат изпитите. Съвременната научни разработки доказват действието на билката върху централната нервна система и антиоксидантните му свойства. Все пак не е нужно да приемате техните думи, като 100 % истина, защото аромата на пресния розмарин ще ви ги докаже.

Розмарина подхранва косата

Розмарина е един от най – добрите налични средства в борбата с косопада или ако просто искате да имате здрава и блестяща коса. Това което може да направите е да сложите няколко капки есенция от розмарин в шампоана си или директно да втривате в корените на косата си. Розмарина стимулира фоликулите на косъма, и подобрява цирцулацията на кръвта , което от своя страна гарантира на косата ви бърз растеж и блясък.

Розмарина успокоява болката

Маслото от розмарин е една от съставките която преобладава в масажните масла. Има способността да успокоява болките при артрит и мускулните болки. Есенцията от розмарин също се използва при масажи за подобряване на цялостната циркулация на тялото. Антиоксидантните съединения в розмарина предотвратяват маточните спазми при менструация.

Употреба на розмарин в кулинарията

Розмарина се използва изключително често при печенето на пилешко месо и направата на различни видове яхнии. Няколко чаени лъжици от билката биха били идеална добавка бум сместа на домашните бисквити. Така известния оцет от розмарин е здравословен начина да овкусите както салатата си, така и всички видове зеленчуци.

 Ароматерапия с розмарин

Розмарина има лек камфоров и лек боров аромат, които повдигат настроението и прочистват натрупаното напрежение в мозъка. Маслото от розмарин е топ продукта, които премахва психическата умора и запазва съзнанието ви будно през дългите часове на работа или учене, като подобрява концентрацията и паметта.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: