Гъбички – симптоми, профилактика и лечение

Гъбичките са коварно заболяване, към което никой не трябва да подхожда на шега. Веднъж появили се по кожата на ръцете, краката или още по – страшно по ноктите, борбата с тях става дълга и мъчителна, ако не си обърнете внимание на време. Гъбичките освен естетически неприятни, могат и да доведат до разпространение по други части на тялото. Те са заразни!!!   Най – често гъбичките се появяват при хора със слаба  имунна система, при хора които често плуват или при такива които имат близък с този проблем. 

ГъбичкиКак да разберем дали имаме гъбички?

Ако усещате дискомфорт, парене и  сърбеж между пръстите на краката или ръцете бъдете нащрек! Това са първите симптоми при поява на гъбички. Огледайте зоните с тези симптоми за промяна на цвета. Лющенето, напукването и появата на мехурчета са сигурен признак за наличието на гъбична инфекция. Симптомите при гъбички по ноктите на ръцете са с като тези по – горе. Причината е че вероятно първо гъбичките се появяват първо по кожата и в последствие се разнасят и по ноктите на краката или ръцете. Ако заболяването е в напреднал стадий има опасност и от загуба на един или повече от ноктите ви. Нокътната плочка се деформира, променя цвета си, удебелява се, става ронлива и краката ви задължително са с неприятна миризма.

Как да се предпазим от появата на гъбички?

За да нямат възможност гъбичките да се развият, никога не носете едни и същи обувки всеки ден. След употребата им винаги ги проветрявайте,  а след всяко пране ги изплаквайте в разтвор от оцетна киселина и вода. Сменяйте чорапите си, и използвайте само памучни. Гумените обувки, или обувките от изкуствена кожа, спарват кара и по този начин осигуряват необходимата влага и температура за развитието на микроорганизмите. Затова ги избягвайте. Никога не обувайте чужди чорапи, пантофи, обувки, никога не ползвайте чужда кърпа за лице, ръце, крака… Основното правило  е спазвайте безупречна хигиена за да се предпазите от появата на гъбички.

Лечение на гъбичките с билки

Лечение на гъбички с билкиТова което трябва предварително да знаете, е че за да проведете лечението трябва да бъдете изключително постоянни в действията си. Веднъж започнали не трябва да спирате докато не отстраните проблема. Ние имаме няколко предложения за алтернативно лечение на гъбички, които ще споделим с вас.

Лечение на гъбичките с лимон

Това което се изисква от вас е да вземете сока от два лимона. Слагате в купичка и на котлона докато заври, след това прибавяте една супена лъжица мед и изчаквате да се разтопи. Накъсвате 5, 6 листенца мента. Оставяте сместа настрани поне за около половин час. Всяка вечер потапяйте памучен тампон и покривайте засегнатите места. Увийте с найлоново пликче и след това обуйте чорап и така до сутринта. Ефекта е започнете да забелязвате след 20 дена. Продължавайте докато напълно не се отървете от този неприятен проблем.

Лечение на гъбичките с масло от чаено дърво

Чаеното дърво е мощен антисептик! Има бактерицидни, противогъбични, противовирусни и имуностимулиращи свойства. За да се преборите с гъбичките капнете 20 капки чаено масло в леген с хладка вода. Три пъти на ден топете краката или засегнатите зони. Предварително обаче почиствайте  кожата около пръстите от люспи, ако има такива, или изрязвайте ноктите на ръцете или краката си до където са засегнати.

Лечение на гъбичките с нишадър (амониев хлорид)

Нишадъра както много от вас знаят се използва за промивка на рани, при болки в гърлото и много други. Но може би малко от вас знаят че именно нишадъра е един от начините да се справим с гъбичките. това което трябва да направите е силен разтвор. Приблизително 100 грама нишадър в 500 мл. вода се вари и се оставя да престои поне 30 мин. Краката, ръцете или другите засегнати зони се киснат 3 пъти на ден в разтвора, по възможност по 20 мин. Вечер напоявате памучен тампон пак със същата отвара и залепяте с лейкопласт. Може да обуете чорап, ако желаете. Това лечение се продължава докато не се появят здравите нокти, или докато не се покаже новата кожа.

Лечение на гъбичките с оцетна киселина

Това е доста разпространено и се смята за изключително ефективно средство за борба с гъбичните инфекции. За целта трябва да използвате не обикновения оцет,а есенция на оцетната киселина.  Разтворете с вода  и потопете проблемната зона в подължение на 30 мин. всяка вечер. Продължете процедурата докато сегегнатото място не възвърне здравия си вид.

И още веднъж да подчертая трябва да бъдете изключително търпеливи, когато правите някоя от избраните  процедури, дори да изберете лечение с медикаменти времетраенето  до пълно оздравяване никога не е по малко от 3 месеца.

Ако имате опит с това коварно заболяване, споделете опита си с нас и нашите читатели. В борбата с гъбичките трябва да си помагаме!

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: