Пролетна защита срещу вирусите —5 билки, които са най-добрите имунно стимуланти

Възпалението е единствената реакция на организма срещу всеки неблагоприятен фактор или външно влияние. А действието на възпалителния процес има за цел да отстрани причинителя и да възстанови нормалното функциониране на тялото.

Често пъти обаче факторите, които причиняват възпаления могат да бъдат, както вътрешни, така и външни. И да имат вирусен, бактериален произход или дори продукт на метаболитни процеси.


В домашната си аптека обаче имаме мощни имуностимуланти, които самата природа ни дава. И те доста ефективно помагат на имунната ни система да се пребори с различни заболявания. Представяме ви пет билки, които доказано помагат при различни болести.


Риган

риган


В народната медицина той намира широко приложение при заболявания на храносмилателния тракт, възпалителни процеси в устната кухина и при възпаление на долните дихателни пътища. Дори като подправка риганът е изключително силен, но като чай може да помогне още и при гинекологични заболявания. Съдържа витамин C, калций, калий и други вещества, които са нужни на тялото.
Може да го добавите към супи, месни ястия, доматени ястия и ще има изключително благоприятно действие върху организма. Но не прекалявайте с него, тъй като при злоупотреба може да раздразни жлъчката и стомаха.

маточина

Маточина

Чаят от маточина има редица полезни ефекти. Облекчава болките по време на менструация, намалява кашлицата при простудни заболявания, а етеричното масло е богато на антиоксиданти и противовъзпалителни свойства. Маточината има силен антисептичен ефект и освен това е богата на витамин C.

Салвия

Градинският чай има силен противовъзпалителен и антимикробен ефект. Салвията съдържа редица алкалоиди, флавоноиди и танини. Освен това е богата и с полезни микроелементи и киселини.

салвия


Билката също така се препоръчва заради високото съдържание на магнезий и помага при склероза и други заболявания на мозъка и нервната система. Може да я използвате и за своеобразен дезинфектант. Ако миризмата на белина не ви понася, използвайте настойка от градински чай, за да почистите дома си или да дезинфекцирате дрехите. Но само в комбинация със спирт.

лайка

Лайка

Лайката отдавна е всепризната като средство срещу различни заболявания на дихателната система. Тя помага при нарушения в храносмилането, пикочните пътища, бъбреците и нервната система. Освен това повишава левкоцитите и техните защитни функции. Ускорява процеса на възстановяване на организма и е отлично успокоително средство. Крем с лайка прави чудеса за кожата, а маслото от лайка помага и за различни кожни раздразнения. А чаят от лайка използван като баня за коса, изсветлява цвета й и връща блясъка. Ползите от лайката са многобройни—компреси с лайка намаляват гъбичките по ноктите, заздравяват раните и помагат и за други раздразнения. А чаят от лайка намалява кашлицата, инхалациите отпушват носа, а болките в гърлото отслабват, благодарение на нея.

мащерка

Мащерка


Истинско спасение особено през зимата. Често се използва при силна кашлица, различни респираторни заболявания, бронхити, артрити и други. Етеричното масло от мащерка е единственото, което съдържа тимол, карвакрол и борнеол, които имат изключително полезно действие за организма. Флавоноидите подпомагат отхрачването и облекчават възпалението. Освен това чаят от билката стимулира имунната система и подобрява работата на клетката. Една чаша чай от мащерка на ден, ще ви държи далеч от лекарите, за доста дълго време. Освен това билката е чудесна и като подправка. Подходяща е за ориз, ястия с домати, супи, ястия с месо, картофи и други.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: