Безсъние – лечение с билки

Лягате в леглото след дългия изтощителен ден и единственото което искате е да се наспите добре. Да спите дълбоко, непробудно чак до сутринта. Без сънища, без кратковременни събуждания, без променливо чувство за студ или топлина. Ако жадувате за всичко това, вероятно и търсите помощ, защото страдате от безсъние което  ви  е изтощило както физически така и психически.

БезсъниеПричини за безсънието

Причината за безсънието никога не е просто неудобното легло или високите температури навън. Често пъти се случва безсънието да бъде признак за друго заболяване. Прекаления прием на кофеинови напитки в  ежедневието, може да доведе до превъзбуждане не нервната система, което в последствие води и до безсъние. Стресът също  е един от факторите, които ви карат да преживявате множество безсънни нощи. Диабета, астмата, смущенията в сърдечния ритъм често пъти може да са съпроводени от безсъние.

Лечение на безсънието с билки

Билки за безсъние

Отвара 1

Корени дилянка, стръкове маточина, шишарки хмел, стръкове риган, и бял равнец. От всяка една билка взимате по 30 гр. и смесвате добре. Слагате 2 с. л. от сместа в половин литър вода и варите. Оставяте отварата да престои поне половин час. Пие се по една чаша 4 пъти на ден преди хранене.

Отвара 2

Цвят от липа, лайка, валериан, котешка трева, това са билките които са ви необходими за да приготвите отварата. Взимате по една супена лъжица от всяка билка, попарвате с гореща вода и оставяте да престои поне 30 мин. Приема се сутрин и вечер по една чаша.

Отвара 3

Една прясна маруля се нарязва или накъсва, след това  се залива с 500 г.  студена вода. Слага се на печката. Щом кипне, се добавят две супени лъжици мед. Отстранява се от огъня. Изстиналата смес се изпива преди лягане, и така в продължение поне не 5 дни.

Съвети за сладък сън

  • разходкаНикога не вечеряйте късно. Нормално е вечерята да бъде до 20:00 ч. вечерта. Ако се храните късно, храната няма да има време да се обработи. Това е и причината да чувствате тежест в стомаха си, и това е една причина поради която заспивате по – трудно.
  • Винаги осигурявайте достъпа на свеж въздух в стаята където която спите. Необходимо е  да оставяте прозореца съвсем леко открехнат, за да може да влиза кислород. Това разбира се е невъзможно през зимните месеци, но преди лягане задължително проветрявайте стаята поне за 5 – 10 мин.
  • Не употребявайте кофеинови напитки вечер или сладкиши с много шоколад. това може да превъзбуди нервната ви система и да наруши съня ви.
  • Разходката вечер е препоръчителна, спомага за кръвообращението и допринася за спокоен сън.

Ако знаете  и други билкови средства за борба с безсънието ги споделете с нас. Ще ви бъдем благодарни!

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: