Лайка – медицинска употреба, и здравни ползи

Заради изключителната си ефективност лайката е първата билка, която се избира от повечето семейства за приложение в домашни условия. Очевидно безкрайния списък с ползи от растението може да се обясни с ефекта, който има както върху нервната, така и върху храносмилателната система. Много хора са наясно, че лайката действа освен всичко друго и противовъзпалително,  има и антибактериални свойства. Лайката е билка, която е чудесна за отглеждане в двора или може да  я закупите на цели букети от близкото пазарче.

Билколечение на главоболиеЖенско здраве

Лайката е слабо, но ефективно лекарство при прекъсната или не редовна менструация. И е особено полезна в състоянията предизвикани от стрес, раздразнение, напрежение. Лайката е много добро средство за намаляване на напрежението при спазми, успокоява болката, отпуска напрежението в мускулите.

Лечение на стреса

Лайката успокоява раздразнението, намалява стреса, и има позитивен ефект при подобряване на концентрацията. Лабораторни изследвания върху животни показват, че вдишвайки изпарения от лайка в организма се намалява производството на хормона на стреса.Чаят от лайка и есенцията от лайково олио са безопасни за деца и бебета, които имат проблеми със съня или са под стрес.

Храносмилателен тоник

От лайката се получава чудесен храносмилателен тоник, благодарение на горчивите нотки които притежава билката. Изключително полезен за черния дроб. Чая от лайка може да бъде използван като част от лечение на синдрома на раздразнимото черво, благодарение на антиспазмените си свойства. Лайковите противовъзпалителни свойства намаляват възпаленията в храносмилателния тракт. Лайката е ефективна също при гадене и сутрешно неразположение в употреба с джинджифил.

Красива кожа и коса

Кремовете от лайка съдържат съединения, които са анти бактериални и противовъзпалителни. Торбички от лайка спомагат за премахването на подпухналостта около очите. Студена отвара от лайка използвайте за да полеете косата си след къпане. За да подсилите блясъка, добавете и сок от един лимон. Екстракта от цветовете на лайката са ефективни в борбата с егземите и гъбичките.

Първа помощ

Както чая от лайка, така и есенцията могат да бъдат използвани за лечението на прорезни рани, драскотини. За да предпазите от възпаление отворени рани използвайте по3,4 капки екстракт от лайка, лавандула, и масло от чаено дърво. При дентален абцес сложете една капка екстракт от лайка върху малко парче памук и поставете директно върху абцеса.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: