Зъбобол – лечение с билки

Всеки един се е сблъсквал със зъбобола поне веднъж в живота си и знае че тази болка е непоносима. Случвало се е да търпите часове наред, понеже наблизо е нямало зъболекар и ви се е искало да крещите от болка. В такива ситуации човек прибягва до най – силните болкоуспокояващи лекарства които му попаднат, но никой не се сеща за това че билките в такива моменти също помагат не по – малко от лекарствата. Малко са обаче хората, които са наясно как могат да си помогнат в такъв момент без да посягат към таблетките. Ще ви запознаем с няколко изпитани билкови рецепти против зъбобол, които може да приложите в домашни условия.

Зъбобол

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е известно с антисептичния си ефект, ползва се при възпаления на венците, гъбички, пърхот, косопад, акне и много други. При случай на зъбобол 4,5 капки от маслото се разтварят в 100 мл. вода, и се прави гаргара. Успокоението настъпва няколко минути след това.

Бял равнец

Белия равнец се отглежда в Европа и Азия, но последните години започва да се култивира и в Северна Америка. Белия равнец обикновено расте из полетата и поляните, край пътищата и откритите пространства в горите. Тази билка има способността да спира кръвотечението. Изключително ефикасен при зъбобол. Пресни котени от бял равнец се счукват и нанасят върху зъба, който е източник на болката.

Карамфил

Карамфила и до днес е познат като най – ефективното средство използвано при зъбобол. За да спрете болката е нужно да сварите отвара от карамфил и да се жабурите с нея. Другия вариант е да закупите масло от карамфил и с памук да нанесете около и върху зъба източник на болката.

Смес от лайка и смрадлика

Сместа от лайка и смрадлика действа антисептично използва се не толкова за да се отървете от болката колкото да се предпазите от евентуална инфекция.

Екстракт от ванилия

Екстракта от ванилия се използва за успокояване на зъбобола. Напоен памук с течността се поставя върху болния зъб за няколко минути. Високото количество на алкохол притъпява болката за секунди.

Камфор

Ако имате камфор под ръка, отчупете едно парченце и го прикрепете с дъвка към зъба източник на болката. Ще усетите облекчение след няколко минути.

Важно е да се спомене, че всички тези билкови средства помагат срещу зъбобола, но всичко това е временно. Болката може да бъде намалена, може дори да изчезне, но кариеса няма да бъде излекуван. За тази цел се консултирайте и лекувайте при стоматолог.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: