Да си направим домашен дезинфектант с подръчни средства

Рецепти за домашен дезинфектант с подръчни средства

В разгара на вирусната епидемия, да си намерите дезинфекциращ или антибактериален препарат в аптеките е почти невъзможно. Но нищо не пречи да си направите такъв със собствените си ръце. Предлагаме ви няколко лесни и прости рецепти, с които да си направите ефективен дезинфектант у дома и то със съставки, които може да намерите във всяка кухня.

спрей

Домашен гел за дезинфекция на ръце с алое вера

Необходими съставки:

2/3 чаена чаша етанолов или изопропилов алкохол — лавандулов спирт, камфоров спирт, в краен случай слаба ракия или водка
1/3 чаена чаша гел от алое вера
5 до 10 капки етерично масло по ваш избор
1 стъклена бутилка

Сипете спирта в бутилката, а след това добавете и алоето. Капнете етеричното масло и затворете бутилката. Разбъркайте добре и вече имате готов препарат за дезинфекция на ръцете.

Спрей за дезинфекция с масло от лимон

За него са ви необходими следните съставки:

1/3 кафена чаша винен оцет.

2/3 чаена чаша дестилирана вода

10 — 15 етерично масло от лимон.

Водата и винения оцет се смесват, добавя се маслото от лимон и готовата смес се поставя в бутилка с дозатор. Сместа е подходяща за дезинфекция на дрехи, врати, работни повърхности у дома, почистване на различни мебели и дори подове. Спреят е напълно безобиден и безвреден за здравето.

Антибактериален спрей с оцет, лимон и вода

Този спрей е отличен унищожител на вируси и бактерии, а и помага срещу дребни вредители у дома.

Оцетът е добре познат като почистващо средство у дома, а за дезинфекция може да се използва в съчетание с лимон.
Смесете оцет и вода в съотношение 50:50 т. е, една чаша оцет се разрежда с една чаша вода. Добавя се и един лимон, нарязан на малки филийки. Оставете в стъклен съд да престои две седмици. След това може да го използвате за дезинфекция на работни плотове, компютърни клавиатури, мобилни телефони, бюра, мишки, дръжки на врати и други.

Сместа се нанася върху кърпа или гъба и с нея се забърсват всички повърхности.

За почистване на въздуха в офиса и у дома

Тази рецепта е много проста, но пък изключително ефективна. Тя помага за освежаване на пространството и въздуха в работна среда или за дезинфекция на помещенията.

Необходими съставки:

1 чаена чаша вода
2 супени лъжици лавандулов спирт
10 — 15 капки масло от чаено дърво

Смесват се всички съставки в стъклено шише или в бутилка за спрей с дозатор. Разклаща се добре и се оставя да престои около 1 — 2 часа, като периодично се разклаща. След това може да пръскате с този освежител въздуха или различни повърхности.

Допълнителен съвет:

Дезинфекцирайте екрана на телефона и клавиатурата на компютъра си на всеки 90 минути.

Когато използвате домашен дезинфектант за ръце задължително разтърквайте върху дланите, между пръстите, китките и от горната страна на ръцете.

Не пипайте лицето си с пръсти, дори и след като сте си дезинфекцирали ръцете.

И още:

За да избегнете пренасяне на вирусни и грипни инфекции у дома, при влизане в жилището почистете обувките, а дрехите, с които сте били навън ги поставете веднага за пране и се изкъпете. Носете чисти дрехи, а връхните си дрехи изнесете на терасата и оставете да се проветрят поне за час.

Мийте си ръцете с вода и сапун на всеки час, за да избегнете пренасяне на вирусните инфекции.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: