Грижа за кожата на ръцете при изсушаване и дехидратация

В период на разпространение на заразни болести, хигиената е от изключително значение за здравето на хората, а редовното миене и дезинфекциране на ръцете е не само задължително, но и необходимо. Но какво ще се случи с кожата на ръцете, след честите и постоянни третирания с препарати?

Много хора се изправят пред проблема—суха кожа и още по-интензивно изсушаване на ръцете. В резултат на това се отварят малки рани по пръстите, кожата започва да загрубява и да се напуква, а пръстите да кървят, което е болезнено и крайно неприятно.

Обикновено с такъв проблем се сблъскваме през зимата. Заради студения и сух вятър, кожата на ръцете изсъхва по-лесно, започва да се напуква и да кърви. Решението на тези проблеми е използването на овлажняващи кремове за ръце. Това не е идеално решение, защото когато сте навън, по тях по-лесно полепват различни частици върху повърхността на кожата. Но, ако ги подсушавате с хартиена кърпа или хавлия, когато те са напълно сухи, може да нанесете отгоре им овлажняващ крем.

ръцете и грижата за тях

Как да предпазим кожата на ръцете от изсъхване и увреждане?

За да предпазите ръцете си от напукване, поставяйте ги вечер в памучни ръкавици, като предварително сте намазали кожата с обилен слой крем за ръце. Останете така през цялата нощ и на сутринта ръцете ви ще са чувствително по-добре.

Най-ефективната грижа за напукани ръце е крем от зехтин, глицерин и екстракт от козе мляко. Може да си направите малки дози в домашни условия. Една супена лъжица зехтин се смесва с една супена лъжица сухо козе мляко и 5 капки глицерин. Ако нямате сухо мляко, може да използвате и млечна сметана. Намажете ръцете изчакайте да изсъхнат и ги поставете в памучни ръкавици за една нощ. Резултатите ще видите още на сутринта.

Домашни рецепти за ефективна грижа за кожата на ръцете

 

Ако уврежданията са сериозни, възможно е да се наложи да използвате по-силни и мазни кремове, за да постигнете нужния ефект. Един от вариантите е крем от прясно мляко, мас и невен.

За целта е необходимо да разтопите 1 чаена чаша мас на котлона, да добавите към нея 1 чаена чаша прясно мляко и една купа цвят от невен. Разбърквате сместа на слаб огън, докато започне да се сгъстява. След това свалете от котлона и прецедете в стъклен съд. Оставете да се охлади и имате готов крем за ръце, с който да третирате кожата. Кремът е изключително ефикасен и за други кожни проблеми, така че не се колебайте да го използвате при необходимост. Той изглажда и заздравява кожата не само на ръцете, но и на цялото тяло. Съхранява се в хладилник, запечатан добре в буркан от стъкло.

Също така може да си приготвите още един крем за ръце, като използвате масло от ший, какаово масло и бадемово масло. Смесвате трите съставки, може да добавите и малко масло от канела и портокалово масло за аромат и имате една чудесна комбинация за ръцете. Особено подходящо е за зимния сезон, когато ръцете буквално се пукат от студа и водата.

Кокосовото масло е друго средство, с което да се погрижите за кожата на ръцете си. Ако имате постоянен проблем със сухата кожа, това е един от вариантите да се справите с нея.

За да нанесете крема за ръце е необходимо да нанесете дебел слой крем преди лягане и да предпазите по този начин ръцете си. Дори и в условията на често измиване и дезинфекция на ръцете, не пренебрегвайте грижата за тяхната кожа.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: