Алергии заради детско облекло–неподходящите материи

 

Броят на децата, които се оплакват от кожни алергии рязко се увеличава в последно време. И едно на всеки 5 деца страда заради материята на облеклото. Дори най-красивите и модерни детски дрешки, могат да се окажат истински дявол в гардероба, заради материята или препаратите, с които са обработени.

Естествени или синтетични материи – кои са подходящи за децата?

Най-подходящия избор за децата са детските дрешки, изработени от естествени материали – лен, памук, деним. Но освен това, в търговската мрежа и особено в магазините за дрехи втора употреба, можете да откриете маса дрехи, третирани с опасни вещества, които застрашават не само вашето здраве, но и това на детето ви.

алергии

Формалдехид

Парене в очите, парлив мирис, бодежи в носа – сигурно доказателство, че една дреха е третирана с формалдехид. Той най-често се използва за консервиране на тела, но много от големите вериги за дрехи в чужбина го използват, за да придобие стоката им свеж и блестящ външен вид, а също и да ги предпазят от мухъл и други вредители, ако ги транспортират с кораби.

Този силно токсичен и безцветен газ, може да предизвика възпаление на кожата и дори алергични реакции. Лесно се разпознава по специфичната миризма и лесно може да бъде установен.

Стандартен или органичен памук?

Последните години обикновения памук се отглежда с помощта на армия от пестициди, които дразнят детската кожа. Той е по-евтин, но съдържа в себе си и опасни вещества. Алтернативата е органичния памук, който се отглежда в чиста околна среда и затова е безопасен за детската кожа. Не правете компромиси в избора на детски дрешки, тъй като може да ви струват наистина скъпо.

Синтетичните материи

Специалистите не препоръчват синтетични материи за децата, тъй като в тях се съдържа нонилфенол етоксилат – той се използва като средство за пране в текстилната промишленост, но е опасен за здравето. И дори в малки концентрации е заплаха за децата. В Европа употребата му е забранена със закон, но не и в Далечния Изток. Затова е добре да избягвате да купувате детски облекла произведени в Китай или Индия.

Бром в бебешките дрешки

Докато контролът върху качеството в ЕС е изключително висок, то в САЩ в производството на бебешки дрешки понякога се използва и бром, както и перфлуоринатни химикали. Те дразнят кожата, предизвикват зачервявания и обриви.

п-Фениленедиамин (ППД)

Това вещество се използва за боядисване на черни тъкани и кожа, както и в боите за коса, но може да предизвика силни алергични реакции като подуване на пръстите и лицето. Разпознава се лесно–новите дрехи и обувки, в които се съдържа имат силен мирис на пластмаса, доказващ, че са пълни с това вещество.

Признаците за разпознаване на една алергия са многобройни, но следете най-вече за сърбеж, зачервяване на кожата на детето, запушен нос, кихане, сълзене на очите или червени подутини по тялото. Това е сигурна реакция, че вашето дете прави алергична реакция или към храна, или към някоя дреха. Купувайте дрехи от проверени производители и най-добре от фирми от Европа. В сайтове като Детски дрехи Funky Kids ще можете да избирате между надеждни и сигурни производители с ясен произход на дрехите за вашето дете.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: