Акне

Акнето е сериозно кожно заболяване, от което потърпевши са най – вече тийнейджърите, но има много възрастни,които също се опитват да се справят с проблемната кожа.

Причини за появата на акне

Неправилно хранене – при увеличена консумация на шоколадови  изделия, бисквити, чипсове и други прекалено сладки или мазни храни. Ако кожата ви  е предразположена към появата на акне, обогатете менюто си с повече зеленчуци и плодове, пийте много вода. Лоша хигиена –  това което кара бактериите да се размножават по кожата ви, разбира се е лошата хигиена. Ако не почиствате и ексфолирате лицето си редовно, порите започват да се запушват.

акнеВ следствие на това се образуват черни точки, които се превръщат в акне. Мръсната коса също благоприятства за развитието на бактерии, и понеже е в досег с лицето, бактериите лесно могат да се прехвърлят и върху кожата ви.

Повишено продуциране не себум –  ако кожата ви се омазнява прекалено бързо, това е в резултат на повишената секреция на себум. В резултат на това кожата става много по чувствителна и податлива на възпаления.

Хормонален дисбаланс – това е една от най честите причини за трайната поява на акне. Приема на контрацептиви, стериоиди или други подобни. Хормоните са  вещества, които се образуват  от организма и изпращат сигнали към клетките на различните части на тялото. Това води до промяна на клетъчния метаболизъм. Андрогените са хормони, които контролират количеството на себум, който се отделя от мастните жлези. Когато тялото не може да отдели излишните хормони, това води до запушване на порите и появата на така нареченото  акне.

Лечение

В козметичните салони се предлагат множество мазила, които са известни с високите си цени и нулев резултат. Затова нашия съвет е да опитвате да лекувате или да предотвратите появата на акне с билки. Това е сигурен метод, които изисква единствено постоянство.

Невен, лавандула, лайка, коприва, ехинацея, бял равнец, глухарче

Това са билки, които имат антисептично действие и  се намират лесно и приложението им не изисква средства или много време. Това което може да правите е да си варите чай от тези билки и да почиствате лицето си с памучен тампон предварително потопен  в отварата.

Отвара от дива цикория, бреза и хвощ

Това са билките, които са ви необходими за да приготвите отварата. По една супена лъжица от всяка съставка се вари в 250 мл. вода,  в продължение на 7,8 минути. След като чаят от тези билки изстина се приема по 3 пъти на ден .

Магаданоз и  аспирин

Сложете една връзка магданоз в 250 мл вода и варете 6,7 минути. След като махнете отварата от котлона пуснете 2,3 аспирина вътре и разбъркайте. Тази смес ползвайте всяка вечер за да почиствате лицето си. Ако кожата ви се омазнява прекалено бързо, ползвайте отварата и сутрин.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: