Червен вятър – еризипел

Червения вятър (еризипела) е  заболяване което се появява в следствие на кожна инфекция. Как се появява кожната инфекция? Ако имате драскотина или рана на кожата и в нея навлязат микроорганизми, така наречените стрептококи. Инкубационния период за всеки човек е различно, в зависимост от имунната система. Обикновено периода е между 2 и 7 дни.

Червен вятър - еризипелСимптоми

Червения вятър обикновено се появява на места по тялото, където лимфните възли са  повече. Лицето и долните крайници са зоните, които най – често страдат от еризипела. Заболяването се характеризира с повишаване на телесната температура с над 38 градуса. Тялото се отпуска, усеща се гадене, често съпроводено с повръщане. главоболието е силно. Обрива, който се получава в следствие на инфекцията, в самото начало прилича на ухапване от насекомо. В последствие червенината се разраства, подува се и често повърхността и е покрита с мехурчета. Инфектираното място е изключително чувствително при допир.

Лечение

Листа от подбел

Подбела доказано има благотворно действие върху еризипела. Това което може да направите с листата е да ги мачкате в хаванче, до получаването на кашичка, която в последствие се нанася върху засегнатите зони. Листата на подбела също може да сварите. С отварата правете студени компреси върху засегнатите места.

Зелеви листа

Зелевите листа стрити и направени на кашичка също действат благоприятно на червения вятър. Нанасяйте сместа 3 пъти дневно върху засегнатата зона.

Листа от дебелец

Листата от дебелец се смилат и се изстискват. Сокът който сте получили нанасяйте внимателно с памучен тампон.

Коприва

Копривата е чудесно средство за борбата с червения вятър. Правете си чай от коприва, поне по 3,4 чаши на ден, без абсолютно никакви подсладители.

 

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: