Пет начина да отстраним ефективно неприятната миризма на крака

Миришещите крака са проблем, който често се появява през зимата. И наистина е неприятно, когато свалите обувките и усетите миризмата от тях. Неприятната миризма по краката може да е в резултат на гъбички по кожата или между пръстите, на обувки, които не позволяват кожата да диша, или на прекомерно изпотяване на стъпалата.

За да разрешите този проблем обаче, има няколко доста ефективни решения, които да облекчат този проблем. Предлагаме на вниманието ви няколко изпитани рецепти, които да ви помогнат да се справите с тази ситуация.

крак

Черен чай и дафинов лист

За да отстраните неприятната миризма от стъпалата, достатъчно е да вземете 4 чаши топла вода, 5 торбички черен чай и няколко листа дафинов лист.

Вземете леген и поставете чаените торбички и дафиновия лист вътре. Залейте с водата и оставете да се накиснат около 20 минути. След това просто задръжте за 30 минути и повтаряйте процедурата ежедневно, в продължение на минимум 10 дни.

Отстраняване на неприятни миризми със сода

Содата е отдавна изпитано средство за справяне с неприятни миризми. Достатъчно е да посипете малко сода по стъпалата, преди да обуете чорапи и обувки и да повтаряте процедурите около 2 – 3 седмици. Имайте предвид обаче, че тя може да изсуши кожата и да предизвика неприятно дразнене, затова не прекалявайте с нея. Ако усетите подобно неразположение, веднага прекратете процедурите. Алтернативно решение е да потапяте краката в содена вана – 1 супена лъжица сода се разтваря в 1 литър топла вода и краката се потапят в нея за около 10 – 15 минути. След което се подсушават и обуват с чорапи и обувки. Може да повтаряте тази процедура сутрин и вечер, а след това е желателно да ги третирате с крем за крака.

Ябълков оцет и зехтин за по-чиста кожа

Ябълковият оцет и зехтина са друго народно средство, което да облекчи проблема с миризмата по краката. Смесете в съотношение 1:1 ябълков оцет и хладка вода. Добавете една чаена лъжичка зехтин и дръжте краката в легена около 20 минути. Не ги мийте до следващия ден и повторете процедурата още два дни.

Ябълковият оцет е известен с антибактериалните си свойства. И благодарение на това ще отстраните по-лесно неприятната миризма от краката. Зехтинът ще попречи кожата да се изсуши и ще предотврати раздразнението.

Дафинов лист за сухи крака и чисти обувки

Още едно средство, което помага за борба с неприятната миризма. 30 листа дафинов лист се смесват с 1 водна чаша вряла вода. Оставя се да престои три часа, след което се прецеждат. Сместа се разрежда в 2 литра топла вода. Дръжте краката във водата около 20 минути. Процедурата се повтаря в продължение на 7 дни.

А за да избегнете неприятна миризма или патогенни бактерии по обувките, достатъчно е да напръскате вътрешността им с част от разтвора и да ги оставите да изсъхнат. В дафиновия лист се съдържат етерични масла, които унищожават неприятната миризма, а освен това имат и антибактериално действие.

Лавандула за отстраняване на миризмата

Още едно доказано средство, което помага срещу неприятни миризми. Няколко капки лавандулово масло, които да смесите с базово масло за тяло като бадемово или масло от ший, могат да направят чудеса с краката ви. Не само ще имате красива и мека кожа, но също така ще успеете да се насладите и на антибактериалните му свойства.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: