Да предпазим косата през зимата: Изпитани рецепти срещу косопад

С края на летния сезон и настъпването на зимата организмът се изтощава и се налага да му помогнем да се адаптира към предстоящите зимни дни. Затова ви предлагаме и няколко ефективни и лесни рецепти за коса, които ще ви помогнат да я поддържате във форма.

Красива красива

Настойка от чемерика

Билката чемерика е едно от най-изпитаните средства за косопад. Но е само за външна употреба. В аптеките може да я откриете под формата на лосион за коса, или като чай.

За да предпазите косата от косопад, трябва да приготвите лосион от чемерика. Смесвате 50 гр от билката с 250 гр вода и 250 гр оцет. Оставяте да ври на силен огън, докато сместа намалее наполовина. Готовата смес се втрива всяка вечер в корените на косата преди сън.

 Подхранващи масла

Друг начин да подхраните косата си през предстоящите дни е като използвате подхранващи масла. Може да използвате масло от пшеничен зародиш–просто нанесете върху косата, завийте с найлонова шапка и оставете да престои върху косата около 2–3 часа. После измийте с шампоан и сте готови.

Може да изпълните същата процедура и с арганово масло. Нанесете върху косата, разрешете, завийте с найлонова шапка и останете няколко часа с маслото. След това отново измийте с шампоан и сте готови.

Яйчена маска за гъста коса

За гъста и подхранена коса, най-добре е да използвате изпитаната рецепта с яйчена маска. За целта ви е необходимо едно домашно яйце, 2 супени лъжици зехтин и 1 супена лъжица домашен мед.
Смесвате трите съставки и може да ги разбъркате с миксер или бъркалка, докато се получи хомогенна смес. След това нанасяте сместа върху косата и оставяте да действа минимум 15 минути. Накрая измивате с шампоан.
За по-добър ефект дръжте маската поне 1 час.

Мас, газ, оцет и сода за перфектна коса

Една изключително ефективна рецепта за подхранване на косата. Разтопявате ½ чаена чаша мас и слагате в нея около 2 супени лъжици газ, една супена лъжица ябълков оцет и ½ кафена лъжичка сода, за да се намали силната миризма на оцет и газ. Нанасяте маската върху косата и я завивате с найлонова шапка и кърпа. Оставяте да престои около 1 час, след което измивате с шампоан и голямо количество течаща вода. Накрая изплакнете с равни части вода и оцет, за да се премахне отново миризмата на газ.
Може да правите маската около 2–3 пъти седмично, а резултатите са видими още след първия месец.

Хума за гъста коса

В миналото нашите баби са миели косите си с хума, за да им придадат блясък. Днес тази ценна съставка може да се използва не само самостоятелно, но и под формата на маска. Ако нямате време да се занимавате със сложни рецепти, взимате 2–3 супени лъжици хума, слагате една чаена лъжичка зехтин и 1–2 супени лъжици вода и разбърквате докато се получи гъста каша. Готовата смес нанасяте върху косата от корените към върха, завивате косата с найлон или шапка и оставяте да престои 1–2 часа. След това миете с вода и малко шампоан и сте готови.

Ако косата ви е мазна можете дори да си спестите и зехтина. Накрая изплакнете с равни части оцет и вода за блясък.

За по-ефективна маска с хума, може да добавите 2 чаени лъжици мед към 3 супени лъжици хума, едно яйце и около 3–4 супени лъжици ябълков оцет. Може да добавите за блясък и бадемово масло. Нанесете сместа върху косата, но не я покривайте, а я оставете да изсъхне с хумата върху нея. След около 1–2 часа я измийте с шампоан.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: