5-те най-разпространени причини за косопад

Състоянието на косата често е знак за състоянието на целия организъм. Когато косата е здрава, жизнена, гъста, значи и тялото е цветущо здраве. Когато обаче се появи косопад или изтъняване на косата, трябва да сме нащрек – нещо в тялото не е както трябва или има намеса на външни фактори, които я увреждат. Има много различни причини, които могат да доведат до косопад, но 5 от тях са най-разпространени. Ето кои са:

Наследственост

Това е причината за косопад при 98% от мъжете. Все пак правилната грижа за растежа и здравето на косата може да подобри значително състоянието на скалпа, особено ако се вземат превантивни мерки. 

Хормонални смущения

Това пък е причина номер 1 за изтъняването и косопада при жените. Играта на хормоните преди цикъл, по време на бременност и след раждане значително подобряват или влошават състоянието на косата. 

Много от наскоро родилите жени се сблъскват със сериозен косопад, който обаче след 6 месеца и с подкрепата на различни препарати и витамини отшумяра. Косата отново започва да се радва на буен растеж и здрав вид. 

Прекомерна стилизация

Както сред мъжете, така и сред жените има хора, които наистина много държат на външния вид на косата си. Те използват ежедневно сешоар, преса, силно фиксиращи гелове и различни спрейове. 

При такава “атака” няма как да се запази здравето и целостта на косата и коренчетата. Естественият цикъл на растеж на косата се забавя и косата започва да страда. 

Гъбична инфекция

Такава инфекция може да се появи по всяко време на всяко място по скалпа. За кратко време се оформя петно без коса, което е обсипано с люспички. Ако не се вземат мерки, това петно може значително да се разрасне. Лечението е с подходящи кремове и антигъбични препарати, изписани от лекар. 

След правилно проведено лечение нормалният растеж на косата се възстановява и от този тип косопад не остава и следа. 

Стрес

Силните стресови ситуации, както и продължителният живот под напрежение се отразяват негативно на цялото тяло, включително и на косата. Опитайте се да живеете по-спокойно и се грижете за косата и нейния растеж, за да й се радвате дълго и тя да ви краси.

Източник на снимка:
New Africa / Shutterstock.com 

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: