Паник атаки – в плен на неконтролируема тревожност

Има начин да помогнете и на себе си, и на други, когато се опитва да се справи идващите на талази паник атаки

Интересните времена, в които живеем, са наситени със събития, преживявания, информация и…огромен стрес. Всичко това води да появата на различни разстройства и нерационален страх, водещ до паник атаки.

Какво е паник атака и какви са нейните симптоми?

Според класическото определение, паническата атака е внезапна, често необоснована атака на тежка тревожност, придружена от мъчителни усещания.

Пристъпите на това състояние най-често „се отключват” след чести стресови състояния. Важна особеност на състоянието е, че се случва внезапно. Нормално е човек да изпитва страх, но когато той се развие в необяснима тревожност, паника, ужас без причина, това е сериозен проблем. Състоянието продължава от една минута до четиридесет. През това време в човешкия организъм огромно количество адреналин навлиза в кръвния поток и провокира цяла поредица от физиологични реакции – свиване на кръвоносните съдове, дишането става по -интензивно, сърдечната честота се ускорява. Резултатът е хипервентилация на белите дробове. Има бързо натрупване на млечна киселина в мускулната тъкан. Появява се болка в тялото. И всичко това заедно казва на мозъка, че тялото току-що е изпитало стрес.

Тялото ни осъзнава, че току-що е преживяло състояние на стрес, но това състояние не е получено без причина, в резултат на което тялото реагира с паническа атака. Хората, които не са склонни към пристъпи на паника, реагират на минималния стрес по различен начин.

Ако изпитвате паника, страх или безпокойство преди събитие, като интервю за работа, последен изпит, публично изказване, важен разговор с любим човек или други подобни събития, тогава това е нормално. Това е естествена реакция на тялото и нервната система преди значително събитие в живота ви.

Но ако вие или вашият любим човек изпитвате всички изброени по-горе симптоми без непреодолима причина или заплаха за живота, тогава може да се окаже, че това е паническа атака.

Паник атаки или „просто” тревожност?

Ако смятате, че този проблем е поредната „звезда болест” или просто не разбирате дали сте сред   получаващите подобни кризи, разгледайте добре основните симптоми на това заболяване:

Симптоми на паническа атака

 • Студена пот облива тялото
 • Усещане за внезапна и неконтролируема тревожност
 • Ирационален страх
 • Появява се необяснима мигрена
 • Замъгляване на съзнанието
 • „Причерняване” пред очите
 • Трудно дишане и ускорен сърдечен ритъм
 • Крайниците започват да треперят
 • Втрисане
 • Изтръпване на части от тялото, настръхване,
 • Болка в гърдите, която буди аналогия с инфаркт

Какво да правим, когато получаваме паник атаки?

Получаването на паник атаки много рядко е единичен случай. Ако системно преживявате това, сигурно познавате всички изброени по-горе усещания, както и това за абсолютна безнадеждност. Ако не може да разчитате на медицинска намеса в момента, усетите ли прилив на страх:

 • Започнете да дишате бавно;
 • Отпуснете се колкото е възможно повече – ако помогне, легнете или седнете;
 • Разсейте вниманието си – прочетете стих, тананикайте позната мелодия, започнете да оцветявате книжка с картинки дори;
 • Ако видите признаци на паническа атака при друг човек:
 • Хванете го  за ръката, осигурете комфорт и спокойна обстановка;
 • Накарайте го да диша бавно с вас;
 • Привлечете вниманието му към нещо друго;
 • Обадете се на „Бърза помощ”, ако е необходимо.

Имайте предвид, че паническата атака често се бърка със сърдечен удар и обратно. Ето защо, ако почувствате притискаща болка в гърдите, която не изчезва за повече от пет минути, усилва се и излъчва в лявата ръка, спешно се обадете на линейка, може да е инфаркт, а не паник атака.

Причини за панически атаки

Причините за паническите атаки сега се изследват активно от медицината. По правило се случва на  пациенти с васкуларна дистония, като това явление може да бъде и наследствено. Хората, които са претърпели някакво психично заболяване или са били подложени на продължителен стрес за дълго време, също са в рисковата група.

Паник атаките могат да възникнат внезапно, но и външни фактори също спомагат за появата им: ако човек е преживял сърдечна операция, инсулт,  хормонални промени и други сериозни проблеми  (сложи линк към bolkata.com) , той е силно податлив.

Причини за панически атаки при жените

Податливостта на жените към получаването на паник атаки изисква отделно внимание.  Промените в хормоналните нива в резултат на менструалния цикъл, бременностите, ражданията, менопаузата се отразяват негативно на женското здраве. В комбинация с допълнителни външни фактори, дамите не могат да се справят с натрупания стрес и започва стихийната поява на проблема.

Още рискови групи

Жените са по-податливи на паник атаки, но като цяло уязвими са следните групи хора: работохолици, прекалено отговорни хора, изпитващи висок емоционален стрес.

Профилактика на паник атаки

След като сте установили какъв е проблема, започнете да действате в посока овладяването му и възвръщането на чувството за спокойствие.

Превключете вниманието си и документирайте преживяването

След всяка криза опитайте да установите източника на пристъпа на паника. Научете се да превключвате и да не мислите за събитието, което го е причинило.

Направете си дневник, в който ще разкажете без притеснение за случващото си и където може да анализирате кризите си.

Потърсете компетентна помощ

Има много лекарства за лечение на паник атаки и контрол на тялото. Всяко лекарство се предписва от опитен специалист (психотерапевт или психиатър). В никакъв случай не разчитайте на информация от приятелки и форуми. При избора на лекарство лекарят трябва да вземе предвид индивидуалните характеристики на пациента и да предвиди възможни странични ефекти, въз основа на това се избира лекарството. Само специалист  ще знае какъв медикамент да предпише, съобразявайки се с вашата индивидуална непоносимост към вещества и с начина ви на живот.

Когнитивно-поведенческа психотерапия

С този метод терапевтът учи пациента да контролира мислите си. Получаващият  паник атаки се научава да разбира условията и факторите, които причиняват тревожност. С помощ той ще успее да коригира своя начин на живот и работата си, за да върне контрола над тялото и съзнанието си.

Психоанализа

В психоанализата е необходимо да се открие кои фактори са повлияли на възникването на пристъпите на паника. Това може да бъде смяна на местоживеене, конфликти в семейството, скрито чувство на негодувание, проблеми от детството, чувство за вина към любим човек и т.н. След като зададе истинския фактор, лекарят обяснява на пациента как правилно да търси решение на проблема.

Ериксонова хипноза

Подходящ за почти всички пациенти. Лекарят привлича вниманието на пациента към неговите вътрешни преживявания, след което го насочва към необходимите решения на проблемите.

Семейна психотерапия

Работейки с всички членовете на семейство,  терапевтът може да изготви списък с препоръки за подкрепа на пациента си и да помогне за решаването на междуличностните им проблеми.

Промяна на диетата

Хората, които получават паник атаки трябва да намалят консумацията на сладкиши и кафе, бързи храни, алкохол, цигари и енергийни напитки. Вечеряйте възможно най-леко и  намерете подходящ начин за физическо разтоварване.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: