Кашлицата – причини и лечение

На пръв поглед кашлицата е резултат от възпаление на горните или долните дихателни пътища, и отминава, след като сме посетили лекар и сме приложили нужното лечение. Понякога обаче минават месеци, кашлицата продължава да се проявява, в някои случаи се влошава и се налага да се потърси лекарска помощ. Ако не страдате от вирусно заболяване или грип, но страдате от постоянна и упорита кашлица, ето списък на основните заболявания, за които кашлицата е индикатор:

кашлица

1. Алергия

Най-често кашлицата от алергии се проявява през пролетта, в началото на лятото или началото на есента и е свързана с полена, който се носи във въздуха или други малки частици от дърветата и цветята. Обикновено използването на антихистамини и предпазни средства бързо решава проблема.

Друга причина за алергичната кашлица са препаратите против насекоми, които са в прахообразно състояние. В горещия сезон много семейства водят борба с вредителите, използвайки именно такива средства. Отстраняването на опасния прах най-често води и до спиране на кашлицата.

2. Дрип-синдром или синузит

Става въпрос за стичане на секрет от носа към задната страна на фаринкса в дихателните пътища. Това е най-честата причина за хронична кашлица, която се развива при ринит и синузит. В този случай е най-добре да се посети лекар за разрешаване на проблема.

3. Кашлица заради стрес

Кашлицата на нервна почва не е свързана с някакво заболяване на вътрешните органи, а е чисто психологическа или на нервна почва. В някои случаи тя може да е в резултат на засилена тревожност и води до невроза. Има и такава, която е причинена от неспособност на хора да изразят емоции. Най-често е силно изразена и се проявява именно в случаи, в които човек е емоционално натоварен или стресиран.
Този тип кашлица не се лекува с медикаменти, нито с билки или мануална терапия. Необходимо е посещение при психолог или психиатър.

4. Сърдечна недостатъчност

Суха кашлица, която е възникнала след физическо натоварване и се проявява предимно през нощта е симптом за първи прояви на сърдечна недостатъчност. Добре е веднага да потърсите консултация с кардиолог, тъй като обикновената терапия в този случай не помага.

5. Астма

В този случай дишането се затруднява, появяват се хрипове, стягане в гърдите и суха кашлица. Това се случва най-често през нощта. Лечението на астма е свързано с поддържане на чиста от прахови частици среда, редовни инхалации, избягване на физическо натоварване, както и медицинска терапия при необходимост.

6. Мръсен въздух

Смогът се превръща в тихия убиец на белите дробове и влияе все по-сериозно и по-сериозно на нашето здраве. Именно мръсният въздух може да отключи редица респираторни заболявания, сред които и кашлица. Решението в този случай е едно — чести излизания на чист въздух, редовни инхалации с лайка за пречистване на дихателните пътища и редовен прием на чай от лайка, мента или босилек отново със същата цел — пречистване на дробовете.

7. Тютюнопушене

Тютюнът причинява рак на белите дробове и води до образуването на белодробен карцином. Дори да сте пасивни пушачи и да не пушите самите вие, пак сте изложени на риска да се разболеете от коварното заболяване. Желателно е в този случай да посетите лекар или просто да откажете цигарите. В най-лошия случай заменете тютюна с електронни цигари, тъй като това ще намали риска за вашето здраве.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: