Козе мляко при хрема и подути клепачи (Полезни рецепти за здраве и красота)

Когато става дума за избор на мляко и млечни продукти, традиционно се сещаме за крави или овце. Истината обаче е, че козето мляко бие по здравословност всички останали. А продуктите, които го съдържат в състава си са много по-полезни за организма.

мляко

Ползите от козето мляко са много. То съдържа по-ниско съдържание на мазнини, богато е на калций, наричат го още естествен антибиотик. Ако една майка не е в състояние да кърми бебето си, може да замени кърмата с козе мляко. Неслучайно то се смята за заместител на майчиното мляко.

При диетичното хранене козето мляко може да се окаже изключително полезен съюзник в борбата с килограмите. То е с най-ниско съдържание на мазнини, по-лесно се усвоява от организма спрямо кравето и овчето мляко и осигурява повече калций, триптофан и е полезно дори за хора, които имат алергия към лактоза.

Това мляко съдържа в пъти повече калций, витамин B6, витамин А, мед, манган и калий. Освен това тук липсва и протеинът алфа s1 казеин, който води и до непоносимост към лактозата.

Козето мляко помага и при редукция на теглото

Със сигурност сте чували за различни диети с кисело мляко, но едва ли знаете, че благодарение на козето мляко може да повишите ефекта. И дори да постигнете редукция на килограмите дори и да не спазвате диета. Причината е в това, че в него липсват вещества наречени аглутани. Те се съдържат в кравето мляко, причиняват слепване на мазнините и водят до тяхното по-трудно абсорбиране. Затова и козето мляко е по-леко за усвояване, а освен това помага и за храносмилането.

В козето мляко се съдържат и много по-малко мазнини в сравнение с кравето мляко. И не само това.

Козето мляко в козметиката и медицината

Козето мляко намира много ползи особено в козметиката и медицината. То помага срещу суха кожа, при слънчеви изгаряния, при подути клепачи, хрема, но също така предпазва клетките на черния дроб и главния мозък при употреба на алкохол, а също така и при тютюнопушене.

Известна е и огромната полза на козето мляко при извеждането на тежки метали и дори радиоактивни вещества от организма. Пиенето на три чаши козе мляко на ден може да ви предпази от рак, особено ако го приемате редовно.

Козето мляко помага при раздразнен стомах и черва, стомашни язви, артрит, астма и дори подагра. То намалява неразположенията в тези случаи и укрепва имунната система в организма.

Рецепти с козе мляко

При хрема

Ако страдате от хрема може да си приготвите смес от 1 чаена лъжичка сок от чесън с ½ чаена лъжичка козе мляко. Може да капнете по няколко капки във всяка ноздра от тази смес. Повторете два — три пъти на ден и ще усетите по-бързо отпушване на носа.

При загрубяла и суха кожа

Потопете ръцете в купа с топло мляко, в която е разтворена една чаена лъжичка мед. Дръжте ги около 15 минути, а след това изтрийте с кърпа. След като ги подсушите, намажете ги с подхранващ крем.

При подути клепачи

Подпухналите клепачи се възстановяват за 10 минути, ако ги покриете за десет минути с тампони с изстудено козе мляко.

Против пърхот

При пърхот смесете ½ чаена чаша козе мляко с ¼ чаена чаша вода и втрийте сместа в корените на косата. Оставете да престои 25—30 минути и измийте.
Процедурата се прави 2—3 пъти седмично в продължение на 3 месеца и резултатът ще е налице.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: