Магнезий – най-добрият помощник при стрес и тревожност

В днешни времена трудно можеш да живееш без нежелания „съквартирант”–стреса. Особено в последния месец (и със сигурност следващите два-три) той е част от ежедневието ни, работата, плановете…

Знаете ли обаче, че всички тези неща като повишена тревожност, нервност, страх, безсъние, усещане за постоянна умора са сигурен знак, че на вашето тяло му липсва магнезий.

Този елемент от таблицата на Менделеев (особено в комбинация с витамин В6) няма цена и не може да бъде компенсиран. Той е задължителен в борбата за здравето на нервната ни система. Той я балансира и има успокояващ ефект върху нещата, които крадат щастието от живота ни — емоционален стрес, депресия и неврози.

Магнезий

Тревогите от всеки тип увеличават нуждата от магнезий. Това от своя страна причинява вътреклетъчен дефицит. Стойностите му растат като аритметична прогресия с възрастта. Колкото повече остаряваме, толкова повече се лишаваме от магнезий! При хора над 70 години е истински проблем, а за останалите 25-30% от населението на света е доказано с изследвания, че минералът е в недостатъчно количество.

Предисторията на този световен дефицит, както може би очаквате, е свързан с модерните технологии за обработка на земята и използването на минерални торове. Третирането на почвата с тях, за да имате богата реколта от зеленчуци, което води до дефицит на магнезий в нея.

Липсата му често се наблюдава и при пациенти със захарен диабет, артериална хипертония, атеросклероза, остеопороза и др.

Като превантивна мярка се препоръчва здравият индивид да осигури на организма си средно 270-400 мг магнезий на ден, имайки предвид, естествено, неговото телесното тегло.

На първо място, в интерес на здравето и като наслада за сетивата ни, най-добре е да осигурите разнообразие в диетата си. Тогава дори да сте в опасен дефицит на елемента, няма да е проблем да набавите необходимото количество от него.

Колкото по-скоро оставите на страни сандвичите и бърза храна, толкова по-добре не само за фигурата ви, но и за организма.

Как да спрете загубата на магнезий, причинена от стреса и напрежението в живота ви?

Редуцирайте употребата на кафе, газирани напитки, сол, захар и алкохол. Те вредят не само на красотата на кожата и фигурата, но и “изхвърлят” магнезия от организма;

Ако имате високо кръвно и сте принудени да взимате лекарство ежедневно, посъветвайте се с кардиолога. Някои медикаменти срещу хипертония, оказва се, водят до загуба на безценния елемент.

Как да си набавим магнезий по най-приятния начин — чрез храната:

Представете си, че сте на диета или сте решили да живеете здравословно! Същите са и храните, богати на магнезий храни: ядки като бадеми, кашу, орехи, лешници; елда, царевица, ръж, ориз; зеле, скариди, авокадо, магданоз, чесън и органична сол.

Готовите добавки, съдържащи магнезий не се взимат без консултация с лекар!

Не лекувайте липсите си безконтролно! Този минерал се приема калций, витамин D и витамин К2, за да има полза от него!

Непременно поискайте от лекаря си да ви даде направление за кръвни изследвания на дефицитите на минерали. След това той е длъжен да ви подбере правилен курс на лечение, който ще бъде изготвен според индивидуалните ви особености и потребности.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: