Каква диета да спазваме според възрастта си?

Женският организъм с годините се променя, а в унисон с това, трябва да се промени и храненето. Знаем ли обаче кой е най-добрият хранителен режим за нас? И на какво е добре да обърнете внимание при навършване на определена възраст. Факт е, че на 20 можем да ядем всичко, без да се притесняваме, че ще напълнеем. Но на 30, 40 и 50 нещата се променят. За да останем във форма на всяка възраст и да се радваме на отлично здраве в същото време, ето няколко препоръки каква диета е добре да спазваме и как да се храним съобразно възрастта си.

диета

Хранителен режим на 30

В това десетилетие жените балансират най-често между работата, малките деца, приятелите, тренировките, домашните задължения. Поради изключително натоварения и напрегнат живот, в хранителната диета е желателно да присъстват следните вещества: Желязо, фолиева киселина и калций. На организма са му необходими най-малко 18 мг желязо на ден, за да се предпази от анемия и да се поддържа стабилен имунитета.

Ако сте над 30 години и се опитвате да забременеете, много е важно да приемате фолиева киселина, защото тя е важна част от множество метаболитни процеси, а също и за развитието и растежа на клетките на ембриона. Необходимостта от фолиева киселина по време на бременност се увеличава и тъ като не може да се осигури нужното количество с обичайната диета, необходимо е допълнително да се внасят в организма. Препоръчителният дневен прием на фолиева киселина е 400 микрограма дневно.

Калцият също е много важен за поддържането на здравето на костите. Жените започват да губят костна маса след 35 година. Затова от 19 до 50 — годишна възраст са необходими 1000 мг калций дневно, но повечето от жените не внасят в организма си това количество.
Посочените съставки могат да се намерят в различните зърнени култури, сусам, бобови растения, обезмаслено месо и някои млечни продукти.

Хранителен режим на 40 години

В тази възраст жените имат вече проблеми с теглото, не могат да свалят килограмите толкова бързо, както преди. Затова и диетата вече не трябва да включва твърде много въглехидрати, а вместо това да се внасят повече фибри, калий, калций, както и храни богати на витамин A, но с ниска калоричност.

Метаболизмът бавно се забавя през 40-те бавно се забавя. Същевременно нивото на холестерола и кръвното налягане може да се повишат, а с наближаване на менопаузата, жените са по-изложени на риск от сърдечни заболявания, както и на диабет тип 2.

Затова трябва да се внасят достатъчно фибри (поне 25 грама фибри на ден) и да се приемат храни, богати на калий (минимумът е 4700 милиграма дневно). И двете се съдържат в пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците. С помощта на тези храни жената се чувства сита, но не прекалява с калориите.
Калцият продължава да е много важен минерал, така че дневната доза трябва да остане същата — 1000 милиграма.

Хранителен режим на 50 и 60 години

В този период жените трябва да приемат допълнително витамини, антиоксиданти, калций и витамин D. И независимо колко добре изглеждате или се чувствате, тялото преминава през големи промени. Това е период на настъпване на менопауза, нивото на естроген намалява, а жената е изложена на риск от сърдечни заболявания, остеопороза и други здравословни проблеми, които настъпват с възрастта.

За укрепване на сърцето е необходим по-висок прием на витамините В6 и В12 (препоръчителния дневен прием е 1,5 милиграма за витамин В6 и 2,4 микрограма В12). Те ще бъдат съюзници, за да се намали риска от заболявания на коронарните артерии, инфаркт и инсулт, както и от висок холестерол.

Трябва да се внимава и за състоянието на очите. Старческата катаракта може да се предотврати с храни, богати на антиоксиданти. Симптомите на менопаузата могат да бъдат облекчени от приема на храни богати на фитоестроген, т.е. растителен естроген, който може да успокои топлите вълни по време на менопаузата. Смята се, че фитоестрогените могат да намалят риска от рак на гърдата.

Калцият, минералът, който укрепва костите, е най-важното вещество точно в този период от живота. Затова се препоръчва увеличаване на дневната доза до 1500 мг в менопаузата. Тъй като почти 70% от жените от 51 до 70 г. не получават достатъчно витамин D, който е важен за усвояването на калция, трябва да се държи сметка да се консумира най-малко 400 мг дневно. Трябва да се ядат още яйца, риба, пиле, плодове — особено на бананите и цитрусовите плодове, зеленчуци и различни видове ядки.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: