Борба с анемията

Анемията най – общо представлява намаляване броя на червените кръвни телца или намалено съдържание на хемоглобин в кръвта. Това „малокръвие“ допринася за намаленото количество кислород, което се транспортира до клетките в цялото тяло, а при бременните жени това оди и до снабдяване на плода с по – малко кислород. Анемията може да бъде причинена от сериозна загуба на кръв или от занижено производство на червени кръвни клетки.

анемия

Обикновено анемията се проявява поради недостиг на желязо, витамини В12 и В6 и фолиева киселина. Оплакванията при заболяване от анемия предимно са свързани с бърза умора, отпадналост, слаба концентрация, дискомфорт, бледа кожа, тъмни кръгове под очите. При по – тежки състояния анемията може да причини задух.

За да се предпазите от това заболяване или да подобрите състоянието си ако вече сте заболели ви съветваме да се доверите на някои изпитани домашни средства за борба с анемията. Кои са те ще разберете в редовете по – долу.

Първо: уверете се, че храната която консумирате е богата на желязо. Такива храни са: черен дроб, зелените листни зеленчуци (коприва, спанак) цвекло, сушени плодове, като сушени сливи и стафиди, кафяв ориз, леща, боб.

Второ: избягвайте консумацията на кафе, чай и поглъщането на антиациди, защото те затрудняват усвояването на желязото в организма.

Трето: старайте се да приготвяте храната си в железни съдове. Колкото и странно да ви звучи е доказано, че по този начин ястието се обогатява с желязо. Това се отнася особено за продукти богати на киселини – доматите са типичен пример.

Четвърто: ако при изследване на кръвта се установи, че храната не подобрява състоянието и е необходимо да се консултирате с лекар, който да ви предпише витамини със съдържание на желязо.

Пето: консумирайте плодове с високо съдържание на витамин С, той спомага за бързото усвояване на желязото от организма.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: