Що е то хуск и как помага за укрепване на здравето?

Редом с доказаните ползи на супер храните като киноа, чия и ленено семе, в последните години, все по-популярна става и една хранителна добавка, чиито безспорни качества я превръщат в предпочитан продукт не само за отслабване, но и за укрепване на здравето.

Става дума за хуск или т.нар индийски бял живовляк, който има безкрайно много ползи за организма.

Що е то хуск и с какво е полезен за нашето здраве?

Ползите от редовната консумация на хуск са разнообразни–понижава холестерола, помага при запек и диария, лекува раздразнени черва и хемороиди и помага за регулиране на кръвната захар при диабетици. Отделно от това помага за регулиране на теглото, влияе на високото кръвно и на сърцето.

хуск

Индийският живовляк е храстовидно растение, популярно в цял свят, но най-вече в Индия. Един храст дава до 15 000 семена, от които именно се добива хранителната добавка хуск. Хуск всъщност представляват растителните фибри добити от белите обвивки на семената на растението. Те се консумират под формата на брашно, растителни фибри или капсули. Ползата им е доказана–помагат за черния дроб, при проблеми с червата, за регулиране на теглото и други.

В хранителната добавка хуск се съдържат около 70 % разтворими и 30% неразтворими фибри. Те са изключително ценни за хранителния режим на организма, тъй като понижават лошия холестерол и прочистват от токсини. В организма фибрите буквално влизат в ролята на гъба – поглъщат излишъка от вода и пречистват отпадъците и токсините, тъй като не се смилат или абсорбират от тънките черва.

Както вече споменахме, хуск помага, както при диария, така и при запек. Причината за това е, че едновременно помага за абсорбиране на излишните течности в организма и по тази начин лекува храносмилателната система, а от друга страна стимулира перисталтиката на червата и предпазва от рак на дебелото черво. 100 гр. хуск съдържат около 189 kcal и едва 0,6 гр мазнини и 0,1 гр въглехидрати.

Той е особено препоръчван за поддържаща терапия при диабет тип 2, тъй като помага за регулиране на нивата на инсулин в пиковите часове и поддържа нивото на кръвната захар ниско. Отделно от това, има доказано благотворно влияние върху лечението на хипертония, лекува черния дроб, тъй като извежда токсините от организма, а освен всичко друго помага и при отслабването. Тъй като, около 1 – 2 чаени лъжици хуск са достатъчни, за да създадат трайно усещане за ситост, той понижава апетита и помага да се избегне преяждането, а от там регулира и теглото.

Как се приема хуск?

Най-често хуск се приема под формата на брашно или фибри. Специалистите препоръчват да се разтваря във вода, натурален сок или мляко и да се консумират не повече от 1 – 2 лъжици на закуска. Задължително се пие много вода след консумацията на хуск, тъй като може да доведе до дехидратация на организма.

Също така може да го включите в супите, като добавка към различни ястия, десерти, тестени изделия и други. 1 супена лъжица от хранителната добавка е напълно достатъчна, за да осигури нужното количество фибри за организма и да повлияе благотворно на стомаха. За общо поддържане на организма е достатъчно да го приемате 1 – 2 пъти в седмицата. При необходимост по 1 път на ден сутрин, до решаване на проблема.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: