Просо и млечна суроватка срещу остеопороза и за здрави кости

С напредването на годините костите започват да губят своята плътност и стават по-чупливи. Това може да е в резултат на различни фактори — от липса на достатъчно движение, до злоупотреба с цигари, алкохол, износване на ставите, липса на достатъчно калций, магнезий, витамин D и други вещества, които играят важна роля за подобряване на костната плътност.

След 30-тата година тялото има по-голяма нужда от калций и магнезий за нормалното функциониране на костите, а след 50-тата се стига до т.нар. остеопороза. За да избегнете този проблем е желателно да вземете превантивни мерки.

Остеопороза

Рисковите фактори, които могат да доведат до остеопороза са преждевременна менопауза при жените, хронични болести на черния дроб, диабет, артрит, неправилно хранене, алкохол, пушене и дори анорексия.

Най-често лекарите третират остеопорозата с хранителни добавки и интензивен прием на витамин D. Но това може да не е достатъчно. За сметка на това с правилен хранителен режим, бихте могли не само да подобрите общото си състояние, но и да избегнете по-тежко развитие на остеопорозата.

Народната медицина отдавна е открила редица полезни средства, които да помогнат за възстановяване на организма от остеопороза.

Едни от най-изпитаните средства, които се препоръчват от народните лечители, това са кашата от просо и суроватката от пресичането на извара. Каша от просо консумирана два или три пъти седмично помага изключително много за възстановяване на ставните връзки и укрепването на костите. Това се дължи на факта, че в просото се съдържат. В 100 гдр. просо ще намерите 3,7 гр. мазнини, около 11 гр. белтъчини и едва 67 гр въглехидрати. Освен това е много богато на фосфор, витамини A, Е, B1 и B2, съдържа още калций, магнезий, калий, никел, цинк, мед и йод. Включването му в хранителната диета гарантира подобряване на плътността на костите и общото състояние на организма само след няколко месеца.

Млечната суроватка е изключително богата на калций. А когато е от козе мляко ефектът е двоен. По една чаша млечна суроватка от пресечена извара на ден гарантира, че костите ви ще запазят своята плътност. Приемът на мляко и млечни продукти с изяснен произход допълнително ще ви гарантира, че костите ви ще бъдат здрави. В това отношение биволското и козето мляко са с най-добри полезни свойства.

Друго изпитано средство за борба с остеопорозата са тиквените семена, както и сухото грозде. Консумацията на 1 супена лъжица тиквени семки и 1 супена лъжица стафиди на ден, ще подпомогне уплътняването на костната структура и ще гарантира здравината им. Освен това те са много богати на калций и желязо.

див лук сибирски лук

Още едно изпитано средство срещу остеопорозата е сибирският лук. Той е с кичести, лилави цветове, силно изразена миризма на лук и е изключително популярен в руската кухня, а също и в японската. Най-често се консумира под формата на салата или за подправяне на ястия. Отлично се съчетава със зеленчукови супи, сосове, омлети, млечни сосове с кисело мляко и други готвени ястия. За да осигурите на организма необходимите хранителни вещества, достатъчно е да добавите по една връзка от него в салатата или храната. Приготвя се по същия начин като обикновения зелен лук.

 

И накрая, ето една рецепта срещу остеопороза, която доказано подобрява плътността на костите. Нужни са ви 7 домашни кокоши яйца, 14 лимона и 1 килограм качествен мед. Измийте много добре яйцата през няколко води и ги поставете в стъклен съд заедно с изцедения лимонов сок на студено. Всеки ден ги обръщайте, а на 7-я ден, ги смачкайте. След това заедно с черупките ги пасирайте с миксер и добавете меда. Още веднъж разбъркайте много добре, за да се смесят съставките и съхранявайте в хладилник. Готовата смес се консумира по една супена лъжица три пъти на ден, преди хранене.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: