Как да излекуваме възпалените венци

Гингивитът е възпаление на венците, което се дължи на различни бактерии заседнали по зъбите. Ако гингивитът не се лекува навреме е възможно да се заболее и от парадонтоза, която в повечето случаи се оказва фатална за зъбите. Пациентите с проявени симптоми на гингивит се оплакват от зачервени венци, кървене при миене на зъбите, лош дъх.

възпалени венци

Причини за възпаление на венците

1.Основните причини за възпалението на венците е лошата хигиена, но понякога определящ фактор е наследствеността. Хората дъвчещи или пушещи тютюн също са в рисковата група.

2.Често срещано е възпалението на венците и при хора употребяващи медикаменти, като стероиди, антиепилептични лекарства, орални контрацептиви и други.

3.Зле прикрепени мостове, счупени зъби, кариеси са причината за задържане на по – голямо количество плака в устната кухина, а тя съответно води до възпаление на венците.

4.Бременните попадат в рисковата група на страдащите от възпаление на венците, като при тях причината е в нарушеното хормонално ниво в организма.

Лечение на възпалени венци с билки

Доста често дори стоматолозите препоръчват някои билкови рецепти на пациентите си, понеже обикновената вода за почистване на устната кухина не е в състояние на подобри състоянието на възпаление. С вас споделяме най – ефективните билкови рецепти, като се надяваме, че ще ви бъдем полезни с тази информация.

Отвара 1

Една изключително ефикасна отвара е сварени листа от къпина, розмарин, градински чай и листа от горски слез. Количеството билки е по две супени лъжици от всеки вид. Варите в 700 мл. вода в продължение на 10 мин. С охладената отварата жабурете устата сутрин и вечер.

Отвара 2

Три капки масло от чаено дърво, три капки масло от кипарис и три капки лимоново масло разтворени в една чаша вода са изключително подходящ разтвор за стягане на венците.

Отвара 3

Сварени листа от коприва също оказват изключително благоприятно въздействие върху възпалените венци. Използвайте в рамките на една седмица, за да усетите ефекта. Отварата приготвяйте ежедневно, като използвате една супена лъжица листа сварени в една чаена чаша вода.

Отвара 4

Отвара от лайка, невен и листа от орех е едно от предпочитаните средства за стягане на венците. Смесете по една супена лъжица от сухите билки (или ако разполагате с пресни) в половин литър вода. Оставете да се варят около 5 мин. С охладената течност жабурете устната кухина.

Отвара 5

Трънка и смрадлика – това е комбинация позната и използвана от нашите баби за промиване на рани и лекуване на възпаления. Ефикасността ѝ е позната и в наши дни. За промиване на венци сварете по две супени лъжици от всяка билка в половин литър вода. С охладената течност промивайте устната кухина сутрин и вечер.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: