Див копър – най-добрият приятел на стомаха (Ползи и приложение)

Див копър помага за проблеми със стомаха и лекува от различни болести

Дивият копър, или резене, е една изключително популярна билка, която присъства в почти всеки дом. Използват за туршии, като подправка за ястия с риба и супи, той е наричан още най-добрият приятел на стомаха. Като подправка дивият копър е много популярен в средиземноморската кухня, а у нас е добре познат именно с лечебните си свойства.

Той лекува газове, камъни и възпаление в бъбреците, използва се при запек, при липса на кърма у кърмачките, срещу газове, при липса на апетит и кашлица. Освен това етеричното масло добивано от него, има широко приложение в медицината и козметиката.

див копър

Какви са ползите от дивия копър?

Дивият копър е добре познат като най-добър приятел на стомаха. Билката облекчава най-вече заболявания свързани със стомашно-чревния тракт, има диуретичен и противовъзпалителен ефект. Чаят от семена от див копър действа като антисептик, а настойка от растението действа като очистително. Но, както и с всички останали билки, с тази също трябва да се внимава, тъй като при предозиране, може да получите натравяне на организма.

Дивият копър ефективно помага и при менопауза при жените, както и при болезнена менструация. Чаят от билката е добре познато природно средство срещу бебешки колики, като маслото също се използва с тази цел. Редовната консумация на див копър укрепва костите и пречиства организма от токсините.

Как се приема дивият копър?

Може да го използвате като подправка в кухнята, или да дъвчете семената му, а също и под формата на чай и етерични масла. В Индия е добре позната практиката, след вечеря да се дъвчат семена от див копър за по-лесно храносмилане. Две-три семена от див копър са напълно достатъчни, за да облекчите усещането за тежест в стомаха, или да подобрите храносмилането.

При киселини в стомаха

Чаят от див копър, както споменахме вече е изключително полезен при киселини в стомаха. За целта е нужно да залеете 1 чаена лъжица семена от див копър с 250 мл гореща вода и да оставите да престоят така около 8 – 10 минути. След което прецеждате и оставяте да се охлади. Пиете настойката хладка.

Срещу грип

При простуда и възпаление на устната кухина използвайте три супени лъжици семена от див копър, които е нужно да смесите с 250 мл кипяща вода и да оставите да престоят около 3 – 5 минути. Прецедете и правете гаргара с настойката по 5 на ден. Максималната доза е 3 чаени лъжички настойка за гаргара, на процедура. Настойката се използва по същия начин при фарингит или други възпаления на гърлото.

При кашлица

Като срещу кашлица, дивият копър се използва в следното съотношение — 2 супени лъжици семена се заливат с 1 чаена чаша вряла вода. Оставя се да престои около 10 минути, прецежда се и се пие.

От настойката могат да се пият между 2 и 5 кафени чашки на ден. Добавете мед на вкус, но след като изстине.

При панкреатит и камъни в жлъчката

Чаят от див копър е изключително полезен и при панкреатит и камъни в жлъчката. За тези заболявания се приемат 3 супени лъжици семена от див копър, които се заливат с около 200 — 250 мл вряла вода. Настойката се остава да престои 1 час, след което се прецежда. Така приготвената смес се приема по 100 мл, между 3 и 5 пъти на ден.

При конюнктивит и възпаление на кожата

В този случай, една чаена лъжичка семена от див копър се заливат с 250 мл. кипяща вода за около 10 минути. След това се прецежда и се разрежда с преварена вода. Съотношението задължително е 1:1. Тоест на 250 мл настойка с резене, добавяте 250 мл преварена вода. С получената течност изплакнете очите. За възпаление на кожата или циреи, правите компрес с тази настойка и го налагате за 10 — 15 минути върху възпалената област. Повтаряйте компресите по 3 пъти на ден. Профилактиката срещу конюнктивит се прави по веднъж на ден или по препоръка на лекар.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: