Сезонните алергии — симптоми и лечение

Има много сезонни алергии, но с настъпването пролетта сенната хрема се оказва един от най-големите проблеми за стотици хиляди хора. Зачервени и сълзящи очи, постоянно кихане без почивка, запушен нос, главоболие, задух — ако не ви се случва често дасе сблъсквате с проблема, може да решите, че страдате от коронавирус . И въпреки че симптомите доста си приличат с тези на Covid-19, всъщност нямат никакво отношение към него. И не са повод за паника.

Как да разпознаем симптомите на сезонната алергия?

На първо място, алергията се отличава с това, че тя има повторяемост. Ако сте имали алергия миналата година, тази година симптомите отново ще се проявят. Това е и първият признак, че вероятно не сте заразени с коронавирус, а просто имате сезонна алергия, затова не е нужно да се стресирате.

сезонна алергия

При алергия пациентите най-често страдат от зачервени очи, сълзене на очите, постоянно кихане без причина, кашлица, главоболие и трудно си поемат въздух. А симптомите започват да се проявяват, когато излизат навън или се окажат в близост до тревни площи, цъфнали дървета и други места, където във въздуха се носи полен или цветен прашец. Най-често става въпрос за попадане на алергени в трахеята или диафрагмата, които предизвикват дразненето. Страдащите от алергия обаче, изключително рядко проявяват като симптом повишена температура. Ако усещате дразнене в гърлото, кихате и кашляте неконтролируемо, докато сте навън, не бързайте да си поставяте диагноза Covid-19. Вместо това потърсете за съвет личния си лекар или специалист алерголог, първо по телефона, а след това по тяхна преценка ще бъдете насочени към лечебно заведение за преглед и диагностика, или ще ви предпишат лечение, съобразно оплакванията, които имате.

Към настоящия момент най-активни са алергиите от полен от трева, които водят до кашлица или силна кихавица. В по-редки случаи се получава подуване или усещане за задушаване заради попаднали алергени в тялото. В края на май обаче се засилва и алергията от цвета на липите, която също може да се окаже крайно неприятна.

Как да се справим със сезонната алергия?

На първо място носете предпазна маска. Те намаляват значително риска от вдишване на полен или прашец от цветята и растенията, които вятъра носи. А също така приемайте повече витамини, както и имуностимуланти, които да помогнат на тялото да се справи с проблема.

Доверете се и на медицинските препарати, които специалистите изписват срещу алергиите, особено ако имате силно изразена непоносимост към дразнителите. Ако проблемът обаче не изисква медицинска терапия, има и природни средства, с които можете да си помогнете.

Сироп от хрян

За целта ви е необходимо едно малко парче пресен корен от хрян. Настържете го и след това го смесете с чаша топла вода, в която преди това сте разтворили една чаена лъжичка мед. Разбърквайте докато се получи почти еднородна смес, след което го прецедете. Взимайте от тази смес по два—три пъти на ден, като я приемате на глътки. Не пийте сместа наведнъж, защото няма да постигнете желания ефект.

Имайте предвид, че това е еднократна доза, която не може да пиете по-късно от 12 часа след приготвянето й. Затова ще се наложи да приготвите новата си доза на следващия ден.
Ползата от сиропа с хрян ще се усети още след първия прием. При бавната консумация, миризмата на подправката и лечебните й съставки започват да отпушват носа и да облекчават дишането. Освен това той има и антибактериални свойства, което помага за по-бързото пречистване и възстановяване на организма.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: