Болки в бъбреците

Най- честите причини за появата на болки в бъбреците са инфекция на пикочопроводите, песъчинки или камъни. Камъните в бъбреците се оформят от веществата, които се съдържат в урината. Те за различни за всеки човек, точно затова и самите камъни биват няколко вида: уратни, фосфатни, оксалатни или смесени. Причините за появата им са доста, като една от основните е нездравословния начин на живот, и по – конкретно храната и напитките, които приемаме. Други причини за появата на камъни в бъбреците може да са нарушени функции на нервната система, както и нарушена обмяна на веществата, възпаленията и инфекциите на пикочните пътища също.

Болки в бъбрецитеКак да се справим с инфекциите на пикочопроводите?

Най често инфекциите на пикочопроводите се проявява при жените, но мъжете в никакъв случай не са застраховани. Така наречения цистит,  е възпаление на пикочния мехур, или пикочопроводите. Тези възпаления се получават в резултат на невъзможността урината да премине по нормален път през каналите. Това може да се получи в следствие на заседнали камъни или песъчинки в пикочните пътища, туморни  образувания на съседен орган, нарушение на целостта на тъканта (разкъсвания получени в следствие на раждане) и други.

Как да се справим с цистита без антибиотици?

Няма нищо по – лесно от това да приемате антибиотика предписан от лекаря, за да се отървете от това коварно заболяване. Но замисляте ли се всъщност колко вреди то на останалите ви органи, изобщо на целия ви организъм. Не отричаме този вид лечение, но ако е възможно да си помогнете с билки защо да не го направите?

Билкови лекове срещу цистит

Билкова отвараМечо грозде

Мечото грозде  е известно с пикочогонния си ефект и прочистването на бъбреците, успокоява възпаленията на пикочните пътища. Сварете 1 супена лъжица в 500 мл. вода , оставете отварата да престои 30 мин и приемайте 4 пъти на ден преди всяко хранене.

Червена боровинка

Ако сте забелязали почти във всяко едно лекарство за инфекция на пикочните пътища пише, че съдържа екстракт от червена боровинка. Защо вместо да приемате таблетки на си направите сок от боровинки. Течността получена от изстисканите боровинки (около 0,5 кг ) разделете на 3 равни части и приемайте през деня. Остатъците от червената боровинка сварете в половин литър вода и приемайте след като сте изпили сока.

Смес от билки

Смесват се 1 с. л.   листа от бреза, 1 с. л. мечо грозде, 1 с. л.  царевична коса и 1 с. л. коренище от пирей.
Една супена лъжица от сместа се оставя да кисне шест часа в чаша студена вода, вари се 15 минути и се прецежда. Изпива се за един ден.

Билкови лекове при камъни в бъбреците

Липов цвятЧерешови дръжки

Черешови дръжки  ( около една шепа) се изсушават и варят в 0,5 мл. вода. Отварата се разделя на 4 равни части и се пие час преди хранене. Вкуса е леко стипцав, но отварата не се подсладява

Липов цвят

Липата е позната в медицината от много години и е доказала благоприятния си ефект в борбата с различни инфекции и заболявания. За камъни в бъбреците  трябва да приемете “ударна” доза липов чай –  не подсладен.

Билкова смес

Балкански чай, маточина, пача трева, жълт кантарион, шипкови плодове. Смилат се и се смесват, като се вземе по 30 г от всяка. Три супени лъжици от сместа от вечерта се заливат с 0,5 л. гореща вода, оставя се в термоса и на сутринта се пие в топъл вид. Приема се 20-30 минути преди ядене в продължение на една седмица. След това към тази отвара се добавят по 5, 6  капки масло от бяла ела, без мед. Приема се в топъл вид по 100-150 мл  половин час преди ядене отново седем дни. След две седмици процедурата може да се повтори. Тази терапия позволява да се запази остатъчната функция на бъбреците, което е много важно.

Ако имате опит с други билкови отвари при камъни  в бъбреците или цистит, ги споделете с нас. Ще ви бъдем благодарни!

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: