Цистит – лечение с билки

Циститът най – общо представлява възпаление на пикочопроводите. Това заболяване е най – често срещано при жените, като всяка втора е заболявала поне два пъти в живота си. При мъжете не са защитени от цистита, но той се проявява сравнително рядко при господа над 40 годишна възраст.

Симптомите съпровождащи това неприятно състояние на организма са парене при уриниране, често ходене по малка нужда (под честа имаме предвид няколко пъти в рамките на час ), потъмняване на урината, поява на кръв в урината, силно изразени болки в долната част на корема. Ако тези симптоми се появят, възможно най – бързо се допитайте до лекар, за да се предпазите от усложнения.

цистит

За да се предпазите от коварното заболяване трябва да спазвате изключителна лична хигиена. Това е особено важно както за мъжете, така и за жените, но не забравяйте и децата, те също могат да попаднат в коварния капан на цистита.

Съществуват няколко билкови отвари, които са изключително ефективни в борбата с цистита. Антибиотиците потискат заболяването, и това е причината, поради която то винаги се връща. Ако не желаете това да се случи и с вас се допитайте до съветите на лекар удачно ли е във вашето състояние да се лекувате с билки. В случай, че отговорът му е положителен следните рецепти са точно за вас!

Мечо грозде

Мечото грозде е известно с антимикробното си действие и поради тази причина се използва в борбата с възпаленията на пикочните пътища. То успокоява раздразненията на меките тъкани около пикочния мехур, като тонизира и укрепва стените му. Мечото грозде съдържа арбутин, мощно антибактериално вещество, което е главният  виновник за бързото действие на билката. За да се предпазите или да се излекувате от цистит сутрин обед и вечер пийте прясно сварен, не подсладен чай от мечо грозде.

Мечо гроздеЧервена боровинка

Сокът от червена боровинка е традиционно средство за лечение на инфекциозни заболявания на пикочните пътища. Червената боровинка се смята за едно от най – ефективните билкови средства за лечение на заболяването. Флаваноидите съдържащи се в растението не позволяват прикрепяне на бактериите към стените на пикочните канали. Сокът от червена боровинка има доста горчив вкус, но не се изкушавайте да го подсладите със захар или мед, това може да влоши инфекцията. Преди да пристъпите към лечение се посъветвайте с лекаря си, за възможни странични ефекти имайки предвид състоянието, в което се намирате.

сок от червена боровинкаПолски хвощ

Полския хвощ също е известен с лечебните си свойства. За да го приложите при лечение на цистит е необходимо да си сварите чай от него. Вземете две супени лъжици от билката и я варете в един литър вода в продължение на 10 минути. Оставете отварата да престои 30 минути и я разделете на три равни части, които трябва да приемате сутрин обед и вечер половин час преди хранене.

Ако сте се сблъсквали с коварното заболяване и сте открили други начини и рецепти за лечение ги споделете с нас и читателите ни, за да помогнем на всички, които се борят с този проблем.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: