Лечение на страхова невроза—алтернативните методи, които помагат

Страховата невроза е състояние, при което човек изпитва постоянно чувство на тревожност и страх, но няма реална и рационална причина за него. Причините могат да са различни—преживян стрес в миналото, психично разстройство, шокова стресираща ситуация в настоящето, паническо разстройство и други.

Симптомите най-често са нервност, напрегнатост, сърцебиене, тремори на ръцете и краката, изпотяване, сухота в гърлото, усещане за задушаване, гадене, безсъние, умора, замаяност, усещане за студ и други. Когато лекарствата не помагат, или не можете ги приемате по една или друга причина, на помощ идва алтернативната медицина.

Ето няколко популярни техники, които могат да ви помогнат да се справите с проблема:

страхова невроза
Рейки

Японския метод на лечение е доказал своята ефективност при лечение на страхова невроза. Пациенти, които са лекувани по тази методика споделят, че още след първия лечебен сеанс се чувстват по-спокойни, симптомите на стрес намаляват, а освен това могат да спят. Нужни са обаче поне 10 сеанса, за да се постигне трайно подобрение при този метод на лечение. А ако състоянието на страхова невроза е твърде изострено, дори повече.

Хипноза

Една от най-ефективните и опасни методики на лечение на невротични състояния. Чрез внушение хипнотизатора се опитва да потисне симптомите на страха. За съжаление този метод има и тъмна страна. Понякога страховата невроза се трансформира в друго обсесивно състояние, което отключва друго психическо разстройство или води до физическо такова.

Регресивна терапия

Методът много прилича на хипнозата, с тази разлика, че през цялото време пациентът остава буден и в пълно съзнание. Терапевтът превежда пациента си през проблема, опитвайки се да му помогне сам да открие и осъзнае какво е причинило състоянието му. Двамата заедно преминават през осъзнаването и пренастройката на съзнанието, за освобождаване от страховата невроза.

Баяния и разваляне на магии

Изключително популярен, макар и старомоден. При преживян силен страх или уплах, най-добре е човекът да посети баячка. Чрез изричане на наричания /мантри/ жената помага на пострадалия да се съвземе от страха. Макар и доста стар, този метод е доста ефективен при децата. И помага да се справят със страха, още преди невротичното разстройство да се формира като такова.

Леене на куршум

Още един традиционен метод за справяне със страхова невроза. По-стар обичай, възрастните баби покриват главата на пациента с кърпа, а над него в купа с вода, която е държана от друга жена/ мъж, изливат разтопеното олово. По-съвременните лечители предпочитат да го правят пред пациента. Ако е необходимо куршумът се топи три пъти. След това се дава на пациента да преспи под възглавницата с него за три или девет дни, а след това се изхвърля в течаща вода или на кръстопът.

Восъколеене

Процедурата е същата, като при леенето на куршум, с тази разлика, че тук леещия се опитва да види и какво е причинило страховата невроза или уплаха. Също така на болния се дава вода с наричане, която да пие и с която да си измие лицето. Восъкът се изхвърля.

Психотерапия

И накрая, но не на последно място—психотерапия. Методът на лечение е доста добра алтернатива. Ако пациентът има доверие на терапевта си, по време на сеансите, чрез разговори, ролеви игри и различни техники, може да се справи с проблема със страховата невроза. За да има ефект този метод на лечение обаче, е необходимо да имате доверие на терапевта си и да се чувствате свободни да споделите всичко с него.

Може да харесате още...

Оставете вашия коментар: